Ingebruikname van de CellVation installatie in Geestmerambacht

Als een van de initiatiefnemers van het Horizon 2020 Innovatieproject “SMART-Plant” (Grant-agreement nr. 690323), ontwikkeld BWA een installatie voor het oogsten van cellulose (basismateriaal van toiletpapier) uit ruw rioolwater. De technologie, met de opvallende naam “Cellvation”, bestaat uit een aantal innovatieve processen, geïnspireerd door zowel de papier- als voedingsindustrie. Het resultaat is een compacte ketentechnologie die kan worden ingezet op een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi), om schone vermarktbare cellulose uit rioolwater te onttrekken.

Deze installatie, die wordt gerealiseerd op de rwzi Geestmerambacht, is de eerste in de wereld die een serieuze hoeveelheid cellulose (ca. 400 kg/dag) uit rioolwater verbijzonderd en op het terrein opwaardeert van een laagwaardig residu tot een hoogwaardige grondstof.

Doordat alle teruggewonnen cellulose wordt toegepast in hoogwaardige producten, is dit project niet alleen technologisch, maar ook het vlak van hergebruik van grondstoffen uit rioolwater een doorbraak.

De officiële ingebruikname van de CellVation installatie in Geestmerambacht zal plaatsvinden op 29 juni 2017.