Toiletpapier recyclen in Aarle-Rixtel met fijnzeefinstallatie

Kilometers toiletpapier verdwijnen dagelijks via het riool uiteindelijk de verbrandingsoven in. Vanaf september is dat in deze regio verleden tijd. Aarle-Rixtel krijgt de eerste grootschalige fijnzeefinstallatie van Nederland. Met als resultaat een vangst van 150 kuub her te gebruiken wc-papiervezels per week.

Toiletpapier is voor waterzuiveringen een nogal moeizaam product. Het is lastig afbreekbaar en verdwijnt na meerdere filteringen samen met ander grof materiaal als slib de verbrandingsoven in. Verspilling, meent Waterschap Aa en Maas. Deels omdat het zuiveren veel tijd kost en deels omdat het afvalproduct niet kan worden hergebruikt. In september breidt het waterschap daarom de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel uit met een fijnzeefinstallatie.

Aarle heeft, samen met een soortgelijke zeef in Zuidoost- Beemster die ook in september wordt geopend, de primeur in Nederland. Eerder werd er op verschillende plekken in Nederland geëxperimenteerd met zeven. In Friesland onderzoeken ze manieren om van het gezeefde materiaal beton te maken.

Het waterschap Aa en Maas verwacht 150 kuub papiervezels per week op te vangen. Dat is 75 procent van de complete 'vangst'. Het resterende kwart bestaat onder andere uit haren en vet, dat in een aparte zuiveringsronde gescheiden wordt.

Van de gezeefde vezels kan papier, isolatiemateriaal, bioplastic en biobrandstof gemaakt worden. Inmiddels zijn meerdere partijen in de race om het zeefgoed af te nemen.

Zo kan gebruikt wc-papier over een paar maanden dus terugkeren als closetrolhouder. Hergebruiken als wc-papier kan wel, maar is erg duur, laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Dan moet je het papier ook nog hygiënisch 'maken', daarvoor zijn extra stappen nodig. Voor bijvoorbeel karton en gewoon papier is dat niet nodig." Inmiddels is de bouw van het fijnzeefgebouw in volle gang. De exacte openingsdatum wordt later bekend.

wc-papierweetjes

In Nederland worden per dag ruim 640.000 rollen toiletpapier verkocht.

Dagelijks spoelen we ongeveer 22.000 kilometer toiletpapier door. Dat is een rol of anderhalf per persoon per week.

Per jaar zijn er 200.000 bomen nodig om ons te voorzien in onze wc-papierbehoefte.

De zeefinstallatie gaat per week 150 kuub wc-papiervezel opvangen. Nu vergaat alles in de verbrandingsoven.

Bron: Eindhovens Dagblad, 21 juni 2016